Tomasz Strzelczyk prowadzi kanał ODDASZFARTUCHA, który ma już ponad milion subskrybentów na YouTube. Niedawno ukazała się jego czwarta książka kulinarna zawierająca 120 przepiów.
25:01 CZWORKA Popołudniówa 2024_12_03-14-15-04.mp3 Tomasz Strzelczyk czyli ODDASZFARTUCHA opowiedział o swojej 4tej książce (Popołudniówa/Czwórka)
- Biorąc książkę do ręki, możemy skomponować menu na całą imprezkę od A do Z, nie ważne czy to będzie sylwester, czy to będzie komunia - opowiada autor.
Kuchnia Duńska
Tomasz Strzelczyk dzieli swoje życie między Polską, a Danią, co daje mu ciekawą perspektywę kulinarną. - Duńczycy to bardzo zdrowy naród i bardzo zdrowo się odżywiają. Jakość produktów jest u nich często wyższa niż u nas, ale ich kuchnia ma wiele punktów wspólnych z naszą np. potrawy z wieprzowiny, albo panierowane lub smażone ryby - opowiada kucharz.
Zobacz też:
Smaki dzieciństwa
W rozmowie w "Popołudniówie" Tomek Strzelczyk opowiedział również o tym jakie potrawy pamięta z czasów, kiedy był dzieckiem. - Mój ojciec zawsze smażył rewelacyjne placki ziemniaczane i małe okonie, które były chrupiące prawie jak czipsy. Razem chodziliśmy na ryby, bo obaj wędkowaliśmy. Robił często proste potrawy jak np. zwykłe kanapki z jajkiem i pomidorem i trochę mi brakuje tej prostoty w gotowaniu - wspomina gość Czwórki.
Potrawy wigilijne
Ze względu na zbliżające się Święta, kucharz zdradził nam co znajdzie się na jego stole wigilijnym. - Na pewno będą krokiety z kapustą i grzybami, zupa grzybowa lub barszcz z uszkami, kapusta z grochem i przede wszystkim karp przyrządzony na trzy sposoby. Uwielbiam karpie i od zawsze na wigilię przygotowuję karpia w galarecie - mówi Tomasz Strzelczyk.
***
Tytuł audycji: Popołudniówa
Prowadzący: Kamil Jasieński
Gość: Tomasz Strzelczyk (Oddasz Fartucha)
Data emisji: 3.12.2024
Godzina emisji: 15.07
gV